Kansainvälisellä tasolla keskustellut kognitiotieteilijä Michael Laakasuo aloitti loppuvuodesta julkisen muistiinpanosarjan älykkyydestä ja sen monimuotoisuudesta eliömaailmassa tavoitteenaan hahmotella älykkyyden määritelmiä, ominaisuuksia ja käyttökohteita kognitiotieteiden näkökulmasta. Muistiinpanosarja koskettaa laajemmalti Laakasuon tavoitetta levittää tietoa tekoälytutkimuksesta ja niistä riskeistä ja mahdollisuuksista, jotka siihen liittyvät.
Lyhyesti sanottakoon tässä yhteydessä, että Laakasuon mukaan tekoälytutkimus pitää sisällään äärimmäisiä riskejä, ja että näitä riskejä eivät riittävällä tasolla huomioi tutkimuksessa vastuussa olevat tahot moninaisine, keskenään ristiriitaisine tavoitteineen, eivätkä etenkään yritysten ja valtioiden johtajat. Voimakkaan keinoälyn kehittäminen voi mahdollistaa inhimillisen ja yleisemmällä tasolla biologisen elämän täydellisen häviämisen maan päältä joko tarkoituksellisesti tai todennäköisemmin täysin vahingossa. Kun huomioidaan se, että keinoälyä tullaan hyvin todennäköisesti soveltamaan sotateknologiassa, tämä on erittäin aiheellinen huoli. Koska keinoälyn ominaisuuksiin, vaikutuksiin ja siihen liittyvään turvallisuuteen ei Laakasuon mukaan panosteta riittävästi, hän kutsuu blogissaan koko ihmiskuntaa osallistumaan keinoälyä koskevaan keskusteluun.
Laakasuo asettaa erittäin suuren painoarvon suomalaisen yhteiskunnan arvoille ja niiden merkitykselle hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisen elämän turvaajana. Hän pitää monien suomalaisten tavoin yhteiskuntajärjestystämme sekä maantieteellisesti että historiallisesti poikkeuksellisena, ja esittää lukuisissa teksteissään toivomuksen, että suomalaiset arvot ja näkemykset ihmisarvosta, väkivallattomuudesta, tasa-arvosta ja hyvinvoinnista olisivat keskiössä tulevaisuuden yhteiskuntajärjestystä muodostettaessa. Se, millaisia tavoitteita keinoäly(i)lle asetetaan, tulee määrittämään merkittävällä tavalla sitä, miltä tulevaisuus näyttää: tämän johdosta on toivottavaa, että niistä tavoitteista keskustellaan mahdollisimman laajasti ja demokraattisesti. Keinoälyä on kutsuttu ihmiskunnan viimeiseksi keksinnöksi, ja ilmaisussa on vinha perä.
Laakasuon mukaan niin tekoälytutkimus kuin siitä käytävä keskustelukin on nykymuodossaan lapsenkengissään, joten tilaa puheenvuoroille on runsaasti. Nykyisellään suurin osa keskustelusta käydään Internetin keskustelupalstoilla. Liitän alle linkkejä sivustoihin, joista voi lukea tästä ja tangentiaalisista aiheista lisää: ylimpänä on linkki Laakasuon omaan blogiin.
On merkillepantavaa, että osallistuakseen keskusteluun keinoälystä ei tarvitse olla älykkö, kirjaviisas tai tutkija. Se riittää, että ihmisellä on jonkinlainen kuva maailmasta, jossa hän haluaisi tai ei haluaisi elää.
Luettavaa:
https://www.effectivealtruism.org/
https://foundational-research.org/