Ikkalan koulu säilyy.
Valtuuston kokous 15.5.2019 oli pitkä ja rankka. Kokousasialistalla oli talouden tasapainottamisohjelma, ja liitteenä oli neljän lautakunnan säästölistaa. Valtuuston puheenjohtajan esityksestä kävimme ensin asialistan muita asiakohtia läpi.
Oli varsin erikoista, että samalla kun valtuuston piti päättää veronmaksajien kurittamisesta palveluita leikkaamalla, piti myös päättää oli Ojamon monitoimijatalon allianssin toteuttamisvaiheeseen siirtymisestä ja investointipäätöksestä. Tämän investointikohteen rakennuskustannusten arvio on noin 20 miljoonaa euroa. Mistä ne rahat saadaan? Päätösesityksessä luki, että Lohjan kaupungin vuoden 2020 talousarvioon, vuosien 2021-2022 taloussuunnitelmaan ja jälkivastuuajalle varataan määrärahat hankkeen toteuttamista varten myöhemmin valittavan rahoitusmallin mukaan.
Lohjan valtuustoryhmän Jan Tallqvist ei vastustanut ojamolaisten koulutilojen järjestämistä, mutta kyseenalaisti monitoimijatalon järkevyyden ottaen huomioon, että Lohjan väestöennuste on kielteinen. Tallqvistin tekemä vastaesitys on tässä: ”Esitän, että tämä ASIA #3: Ojamotalon allianssin toteutusvaiheeseen siirtyminen / investointipäätös palautetaan valmisteluun ja tarkastellaan uudestaan koulun oppilaskapasiteetti. Tarkastelussa tulee huomioida laskevat lapsiennusteet, väistökouluista vapautuvien tilojen käyttö, jo suunnitellut Laurentiustalo ja Järnefeltin vaikutukset, sekä mahdollisuus säätää oppilaaksiottoaluetta. Sen jälkeen koulumitoitus tarkistetaan niin, ettei rakenneta ylisuurta koulua, vaan suunnitellaan koulu, joka on laajennettavissa ja joka voidaan toteuttaa vaiheittain muuttuvien tarpeiden mukaan.”
Suhtaudun kriittisesti megasuuriin kouluihin monista syistä. Yksi konkreettinen perustelu on se, että suurten monitoimitalojen sisäilmaongelmat merkitsevät miljoonien eurojen menoja korjauksiin ja väistötiloihin. Väistötilojenkin tulee olla massiivisia. Toinen perustelu on ympäristönäkökulma. Palvelurakenteen keskittäminen pakottaa kaukanakin asuvat kuntalaiset tulemaan palvelun ääreen omilla autoillaan. Lohjalla ei ole toimivaa julkista liikennettä. Pieniä koululaisia kuljetetaan tuntikausia ympäri Lohjaa aamuin illoin. Lapsille jää vähemmän aikaa harrastuksiin. Myös työntekijöiden työmatkat ovat pitkiä. Hiilijalanjälkeä syntyy.
Koska vastaesitys oli tehty ja kannatettu, äänestimme asiasta. Olin Jan Tallqvistin esityksen kannalla. Tallqvistin esitys kuitenkin hävisi, ja Ojamon monitoimijatalon projektia jatketaan.
Eri päätösten jälkeen siirryttiin illan hankalimpaan asiaan eli säästölistojen käsittelyyn.
Ryhmäpuheenvuoroissa vedottiin haastavaan taloudelliseen tilanteeseen. Sdp:n Jarmo Aho kertoi SDP:n lähteneen siitä, että päätöksiä ei voida siirtää eteenpäin ja toivoi, että jokainen ryhmä tekisi kantansa selväksi ja esittäisi säästövaihtoehtoja. Demarit eivät olleet valmiita nostamaan veroa.
Kokoomuksen Pekka Luoma kertoi, että 6 vuotta sitten kuntaliitoksesta oli tehty selvitys, jossa kuvailtiin uhkia ja mahdollisuuksia. Luoman mukaan Lohjalla uhat ovat toteutuneet, mutta kuntaliitosten potentiaalia ei ole hyödynnetty. Luoman mukaan organisaatiouudistus tehtiin sote-uudistusta silmällä pitäen, mutta organisaatiouudistus ei ole toiminut.
Vihreiden Urpo Uotila esitti kaksi kysymystä. Toinen niistä oli se, että olemmeko epäonnistuneet, kun olemme tässä tilanteessa? Ehkä vastaus Uotilalle löytyy Pekka Luoman sanoista.
Ne päätökset mitä teemme nyt vaikuttavat tulevaisuudessa. Tulevalla valtuustolla on suuria haasteita edessään, ja nykymenolla lisää terveitä kouluja uhrataan monitoimijatalojen alttarille. Raha Lohjalla on tärkeämpää kuin kaikkien lohjalaisten hyvinvointi.
Vasemmiston Matti Pajuoja oli sitä mieltä, että valtuustoryhmässä ei suostuttaisi kaikkeen ja että pienet koulut säilytettäisiin. (Katsoin muuten jälkikäteen, että Matti Pajuoja itse äänesti Ikkalan koulun lakkauttamisen puolesta). Pajuoja puhuu paljon, joten toivon mukaan hänen sormensa vain lipsahti väärälle napille.
Kaupunginhallitus oli poistanut Ikkalan ja Pullin koulut pääsäästölistalta, mutta valtuuston kokouksessa kokoomuslainen Pekka Luoma esitti Ikkalan koulun lakkauttamista. Demari Jarmo Aho kannatti Luoman esitystä. Vastaavasti demari Leena Saari esitti Pullin koulun lakkauttamista, ja Jarmo Aho kannatti sitä.
Valitettavasti valtuuston enemmistö oli sitä mieltä, että Pullin, Maksjoen ja Nummenkylän koulut voidaan lakkauttaa. Nyt kyseisten koulujen lakkauttamispäätös siirtyy lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan käsittelyyn ja sitä kautta taas valtuustoon. Koululaisten siirtoa ei voida heti toteuttaa, koska vastaanottavissa kouluissa pitää tehdä muutoksia. Esimerkiksi Mäntynummen koulun pihaan nousee lähivuosina uusi uljas monitoimijatalo, johon mahtuu satoja oppilaita. Sen hinta on noin 13 miljoonaa euroa. Pysyitte kärryillä investointilistan kohteista. Ojamotalon kustannusten arvio on noin 20 miljoonaa, Laurentiustalon 24 miljoonaa. Koska lasten määrä laskee ja huoli ympäristön tilasta kasvaa voidaan kysyä, mitä järkeä on rakentaa suuren suuria taloja, joihin osa ihmisistä joutuu matkustamaan?
Toiseksi, miksi tietoteknologian etuja ei osata käyttää opetuksessa niin, että koulumatkat vähenisivät? Ennen vanhaan opettajat matkustivat kouluun ja oppilaat menivät kävellen, pyörällä tai hiihtäen. Tulevaisuuden kouluihin mennään autolla, takseilla ja linja-autoilla, vaikka asian pitäisi olla ympäristönäkökulmasta juuri toisin. Vaikka oppilaat tarvitsevat entistä enemmän rauhaa, tuttua ympäristöä ja aikuisten huomiota, tulevaisuuden kouluissa niitä saa olla vähemmän. Kun Karstun koulun oppilailta kysyttiin, miten heillä on mennyt Routiomäen koulussa, moni vastasi, että Karstun koulun pihalla oli mukavampaa.
Lohjan kaupunginvaltuuston kokouksessa oli valopilkkuja, kuten se, että Ikkalan koulu säilyy. Nyt toivotaan, että Ikkalan koulu saisi pitkäaikaisen työrauhan. Epävarmuuden ja jatkuvan lakkautusuhan aikaa kun on kestänyt jo kuusi vuotta.
Ryhmäkuri kaventaa demokratiaa
Valtuuston kokouksessa äänestin kuten järkeni ja sydämeni sanoi. Olin ja olen edelleen eri mieltä valtuustoryhmäni muiden jäsenten kanssa paitsi kyläkoulujen lakkauttamisesta ja myös monitoimitalojen rakentamisesta. Tietenkin sisäilmaongelmia pitää hoitaa ja uusia kouluja rakentaa, jos on tarvetta, mutta eri mittakaavassa kuin nyt. Kymmenien miljoonien eurojen sijoittaminen uusien koulujen (monitoimitalojen) hienoihin seinäpintoihin ei tunnu järkevältä sijoitukselta silloin kun jopa tuntikehyksestä leikataan.
Valtuusto leikkasi orkesterilta 135 000 euroa. Sekään ei riittänyt valtuustoryhmälleni, joka halusi leikata 60 000 euroa lisää. Valtuustoryhmän kokouksessa kerroin, että ehdotus ei ollut järkevä, koska vahva kulttuuritarjonta on tärkeä vetovoimatekijä erityisesti eläkeläisille. Olin mielipiteideni kanssa yksin. Hyväksyn erilaiset mielipiteet, ja siksi en hyväksy sellaista toimintatapaa, jossa minun olisi pakko äänestää samalla tavalla kuin muut vain siksi, koska loput heistä ovat keskenään yhtä mieltä asiasta. Ei saa unohtaa, miksi meidät äänestettiin edustamaan valtuustoon lohjalaisia. Ryhmäkuri kaventaa demokratiaa. Varavaltuutettuna vastaan äänestäjille. Mielipiteiden moninaisuus ja erilaisuus on rikkaus, eikä mitään niskurointia.