Ruotsin vaalien tulos alkaa olla selvillä. Tiukan kisan voittajaksi noussee lopulta demari Stefan Löfvenin johtama vasemmistoblokki, ellei sitten ulkomailta tulevat n. 50 000 postiääntä keikauta lopputuloksen maltillisen oikeiston Ulf Kristerssonin johtamalle oikeistoblokille.
Tanskan viime vaaleissa vastaavassa tilanteessa keskustan puheenjohtaja Lars Lökke Rasmussenin puolue hävisi vaalit. Kuitenkin hänestä tuli vähemmistöhallituksen pääministeri, vieläpä ainoastaan yksin hänen puolueensa 32 kansanedustajan varaan rakennettuna. Rasmussenin oikeistoblokki nimittäin voitti vaalit, sillä Tanskan kansanpuolue ( DFP) luettiin siihen.
Tanskan logiikalla Ruotsiin muodostettaisiin maltillisen oikeiston johtajan Ulf Kristerssonin vetämä vähemmistöhallitus yksin tai liberaalien, keskustan ja kristillisdemokraattien voimin. Tukipuolueena ruotsidemokraatit( SD ).
Mikäli vaalitulos pysyy nykyisenä eli vasemmistoblokin kahden edustajan enemmistönä, Stefan Löfven jatkaa pääministerinä nykypohjalla, edellyttäen että ruotsidemokraatit antavat passiivisen tuen eivätkä kaada hallitusta kuten kuten kuluneella vaalikaudella tapahtui .
Tietenkin Ruotsi voi tehdä historiaa ja hallitus muodostetaan yli perinteisen blokkirajan. Pian nähdään onko Ruotsin kansankotilaiset tähän kypsiä . Se selviää kimuraisten hallitusneuvottelujen jälkeen, jotka saattavat kestää kauan.
Kaikki on mahdollista, sillä politiikkahan on tunnetusti mahdollisuuksien taidetta. Ruotsilla menee taloudellisesti hyvin, joten hallitus väristä huolimatta saa hyvät lähtökohdat.
Yksi asia on varmaa. Maahanmuuttopolitiikkaan tulee muutos, olipa ruotsidemokraatit oppositiossa vasemmisto- tai oikeistohallitusta vastaan. Kaikki puolueet ilmoittivat kilvan ennen vaaleja torjuvansa yhteisteistyön ruotsidemokraattien kanssa.
Tähän mennessä muut puolueet ovat yrittäneet elää ikäänkuin ruotsidemokraatteja ei olisi olemassakaan. Nyt siitä tulee loppu. Pitää muistaa, että jokaisen äänen takana on ihminen, joka tekee havaintoja, ottaa kantaa ja pitää yhteyttä toisiin. Demokratiassa on tapana kuunnella myös poikkeavia mielipiteitä. Vaikenemalla ongelmat eivät poistu ja maton alle lakaisemalla ongelmat ainoastaan siirtyvät tulevaisuuteen.
Ruotsalaiset on tunnettuja poliittisesta korrektiivisuudestaan ja helposti ohittavat vaikenemalla hankalat asiat. Siihenkin on tulossa muutos.
Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan pohjoismaisen veljeskansan poliittista kehitystä. Ruotsissa asuu muuten n. 720 000 suomalaista. Sekään ei vähennä mielenkiintoamme.